EKONOMSKO - TRGOVINSKA ŠKOLA BEČEJ

 

UČENIČKI RADOVI

Radovi iz predmeta Poslovna ekonomija na mađarskom nastavnom jeziku

Jablonski Agota

Kiš Emeše

Rajšli Kornelia

Serda Klara

MOJA USPEŠNA PRIČA

Ekonomsko – trgovinsku školu u Bečeju, smer finansijski administrator, sam završila 2009. godine. Nakon dve nedelje sam se zaposlila u mestu prebivališta, u privrednom društvu koje se bavi proizvodnjom i prodajom mlinskih proizvoda – “Aleksandrija Mlin Komerc” doo Čurug.

Pripravnički staž u trajanju od 6 meseci sam odradila na mestu finansijskog knjigovođe, gde sam primenila praktično i teorijsko znanje koje sam stekla tokom mog četvorogodišnjeg školovanja i koje se pokazalo kao veoma korisno.

Znanje iz oblasti stručnih predmeta mi je bilo od izuzetne koristi jer sam se zahvaljujući dobroj osnovi brzo i lako prilagodila iskušenjima koja su mi predstojala, odnosno snašla sam se u obavljanju zadataka i poslova na radnom mestu koje mi je povereno.

Na mestu finansijskog knjigovođe, gde još uvek izvršavam poverene mi zadatke, najviše primenjujem znanje iz računovodstva, finansijskog i kancelarijskog poslovanja. Svakodnevne obaveze koje obavljam su: komunikacija sa kupcima i dobavljačima, popunjavanje naloga platnog prometa, menica, PDV prijava, sastavljanje službenih dopisa, knjiženje izvoda od banke, sravnjenja kartica, fakturisanje i ostala knjiženja koja su u domenu mog radnog mesta.

S obzirom na to da sam u posao ušla kao početnik, poslodavac je bio oduševljen mojim sposobnostima i znanjem koje sam stekla u srednjoj školi, stoga su me ubrzo shvatili kao ozbiljnog, savesnog i ambicioznog radnika srazmernog ostalim iskusnim kolegama. Nakon što sam zadobila poverenje poslodavca, svakim danom su mi poveravali sve više ozbiljnijih i odgovornijih zadataka koje sam sa zadovoljstvom i potpunom predanošću obavljala i na osnovu toga ostvarila veću zaradu.

Na samom kraju moje uspešne priče, htela bih da naglasim da sam izuzetno zadovoljna svojim uspehom na radnom mestu koje obavljam, a pre svega sam zahvalna celokupnom stručnom kadru Ekonomsko – trgovinske škole iz Bečeja na stečenom znanju i spremnosti za rad, jos jednom HVALA!

S poštovanjem,

Andrea Miljatović

Idi na vrh strane 

MOJA USPEŠNA PRIČA

Zovem se Danijela Zeremski, imam 19 godina, živim u Turiji gde sam najpre završila osnovnu školu, a potom se upisala u srednju Ekonomsko-trgovinsku školu u Bečeju. Moj smer je finansijski administrator-ogled. Srednju školu sam završila sa vrlo dobrim uspehom i odličnim znanjem vođenja poslova vezanim za administraciju.

Nastavni plan ovog oglednog odeljenja se sastojao u velikom broju časova stručnog osposobljavanja i praktičnoj nastavi, u kojoj smo vodili svoje virtuelno privredno društvo. Ovo stručno obrazovanje nas je odvelo do neverovatnog znanja u različitim oblastima npr. platni promet u zemlji i inostranstvu, eksterna i interna knjigovodstvena dokumentacija (banaka, privrednih društava), pravila i postupci u izradi raznih obračuna, finansijski i poreski izveštaji... Zatim smo razvili veoma bitne veštine npr. popunjavanje instrumenata platnog prometa u zemlji i inostranstvu, izrađivanje obračuna za potrebe knjigovodstva, kontiranje i knjiženje nastali poslovnih promena, izrađivanje finansijski i poreski izveštaja, primenu zakonske regulative i međunarodne standarde iz oblasti računovodstva, korišćenje savremene informacione tehnologije...

Smer finansijski administrator-ogled pruža širok spektar mogućnost znanja i boljeg snalaženja u budućnosti prilikom zapošljavanja. Za razliku od drugih ne oglednih i ne stručnih smerova. Smer je idealan za one koji neće imati priliku i mogućnost da se dalje školuju, što je u velikom broju slučajeva, ili jednostavno ne žele da idu dalje posle srednje škole. Treba uputiti reči hvale za takav način obrazovanja, jer mislim da smo mi koji smo završili,a i oni koji će tek upisati u velikoj prednosti što se tiče zapošljavanja.

Ja sam se zaposlila tri meseca nakon što sam završila srednju školu, kao pripravnik knjigovodja, u jednoj manjoj firmi. Sve obaveze i poslove koje dobijem, sa lakoćom ispunim. Jer moram priznati da smo u školi mnogo opširnije radili, a u praksi se i ne zahteva toliko. No višak znanja nije na odmet. Tokom školovanja sam se upoznala sa teorijskim delom rada privrednih društava, firmi, ustanova i poslovima vezanim za samostalan rad u kancelariji. Dodir sa spoljnim svetom i zapravo kako se radi i posluje mi je veoma lako pao, jer sam imala dobro predznanje, i tek onda sam shvatila koliko ja ustvari mnogo znam, šta sam naučila, i koliko umem da primenim znanje. Sve što smo radili je korisno i sigurno će nam olakšati da se snadjemo u bilo kojoj poslovnoj situaciji. Tako da ni neki složeniji zadaci koje na poslu dobijem da uradim, ne predstavljaju nikakvu prepreku, i sa zadovoljstvom ih prihvatam i radim, jer sam sigurna da znam.

Danijela Zeremski

Idi na vrh strane 

MOJA USPEŠNA PRIČA

Zovem se Mladen Zec i kao svako drugo dete, sa svojih 15 godina, imao sam tu čuvenu dilemu – Šta upisati? Uz pomoć mog tadašnjeg razrednog starešine, jer uvek je bolje posavetovati se sa starijim i iskusnijim od sebe, odlučio sam se za Ekonomsko-trgovinsku školu u Bečeju, smer poslovni administrator. Sa obzirom na to, da je tada to bio novi obrazovni profil, moram priznati da sam bio skeptičan, međutim već posle nekoliko prvih časova svaka moja sumnja u eventualne nedostatke ovog obrazovnog profila jednostavno prestaje da postoji. Uz pomoć visokokvalifikovanog nastavnog kadra vrlo brzo sam postao svestan činjenice da ću u toj školi i zaista nešto i naučiti. Pored realno upotrebljivog znanja bitna veština kojom sam ovladao jeste i efikasno i brzo snalaženje u konkretnim situacijama što mi danas, kao uspešnom studentu Ekonomskog fakulteta u Subotici – odseka u Novom Sadu na smeru finansije, bankarstvo i osiguranje i te kako pomaže.

Znanje koje sam stekao u Ekonomsko – trgovinskoj školi u  Bečeju kao i znanje stečeno na fakultetu daje jednu kvalitetnu kombinaciju znanja koje će biti od velike koristi kako meni samom tako i mom budućem radnom okruženju.

Mladen Zec

Idi na vrh strane