EKONOMSKO - TRGOVINSKA ŠKOLA BEČEJ

 

OBRAZOVNI PROFIL: KUVAR

Obrazovni profil kuvar razvijen je na nivou srednješkolskog obrazovanja. Školovanje traje tri godine, posle završene osnovne škole. Izborom ovog profila, učenici će steći znanja i veštine u svim segmentima ugostiteljskih poslova, i to:

principi pravilne ishrane i njihova praktična primena;
potrebne namirnice, sa poznavanjem svih njihovih osobina, kako teorijskih, tako i praktičnih;
načini prerade i čuvanja namirnica i gotovih proizvoda;
sanitarno-higijenski uslovi rada u ugostiteljskim poslovnim jedinicama.



NASTAVNI PLAN

obrazovni profil: kuvar
Područje rada: Trgovina, turizam i ugostiteljstvo
Trajanje školovanja: 3 godine

Praktična nastava obavlja se u drugom i trećem razredu po 7 časova nedeljno, u ugostiteljskim poslovnim jedinicama sa kojima škola ima ugovor o saradnji, a blok - nastava 60 časova u prvom, u drugom 90 časova i u trećem razredu 120 časova, kao i profesionalna praksa u prvom razredu od 30 sati i u drugom razredu 60 sati. Na taj način, učenici imaju mogućnosti da potvrde sva teorijska znanja iz stručnih nastavnih predmeta, pa stiču znanja i veštine u svim potrebnim oblastima rada.

Po završetku školovanja, postoji mogućnost zapošljavanja na teritoriji opštine Bečej i šire (jer već više godina nije bilo osoba sa tim obrazovnim profilom prijavljenih u Zavodu za zapošljavanje), kao i daljeg školovanja.