EKONOMSKO - TRGOVINSKA ŠKOLA BEČEJ

 

PREDUZEĆA ZA VEŽBU

BIROI ZA UČENJE

- MI NE PRIČAMO O RADU, VEĆ SE IZRAŽAVAMO KROZ DELOVANJE -

Učenici naše škole, obrazovnog profila Poslovni administrator i Finansijski administrator, imaju mogućnost da u okviru predmeta "Obuka u birou" stvore vernu atmosferu i rad u kancelariji virtuelnog preduzeća. Tokom druge, treće i četvrte godine školovanja, oni osnivaju i posluju u sopstvenom privrednom društvu, dajući mu ime i birajući delatnost kojom će se baviti. Tokom tog vremena, prolaze razne faze u poslovanju, pri čemu se postepeno upoznaju sa ključnim poslovima koji se rade u realnim kancelarijama.

Kancelarije za učenje su klimatizovane i opremljene savremenom tehničkom opremom, kao što su računar za svakog učenika, fotokopir, video bim, štampači, telefon i fax, skener...

Uloga učenika se menja: od pasivnog slušaoca, on postaje aktivan učesnik na času, koji više časova u nizu provodi svoj radni dan.

Uloga nastavnika se takode menja: od predavača, on postaje deo tima u kancelariji, on je koordinator i savetnik. On prati rad učenika, i tako procenjuje njihov uspeh.

Učenici radeći zajedno, osim što stiču stručnu kompetenciju i savladuju rad na računarima, razvijaju i osećaj za timski rad, pomažu jedni drugima, donose odluke, razvijaju osećaj odgovornosti.

Smerovi Poslovni i Finansijski administrator su uvedeni u srpsko obrazovanje saradnjom Ministarstva prosvete i sporta Republike Srbije i Nemačke vladine organizacije za tehničku saradnju GTZ. Naša škola je 2003. godine izabrana da bude jedna od 18 ekonomskih škola u Srbiji koja će kroz projekat pilot odeljenja uvesti novi obrazovni profil.

Ovim projektom smo omogućili našim učenicima da se obrazuju prema najsavremenijim programima.

Kako bi se učenici u potpunosti osposobili za buduće zanimanje, pojedinačna preduzeća za vežbu u kojima oni vežbaju se međusobno povezuju radi poslovne saradnje. Svaka škola koja obrazuje učenike za zanimanje Poslovni ili Finansijski administrator, odnosno učenici tih škola imaju registrovana privredna društva (preduzeća za vežbu). Za potrebe poslovanja tih preduzeća otvorena je virtuelna banka preko koje se vrše transakcije koje učenici zaključe sa učenicima iz drugih škola odnosno preduzeća za vežbu.

Ovakvim načinom obrazovanja učenici imaju mogućnost da usavrše veštinu komunikacije, uče se poslovnom bon-tonu...

Šta, dakle, konkretno nudimo?

U našoj školi je otvoreno 11 preduzeća za vežbu. 4 u trećim razredima PA, a 7 preduzeća u drugim razredima PA i FA.

Pogledajte spisak svih preduzeća u ETŠ Bečej, njihove delatnosti, i načine za kontakt

Spisak preduzeća za vežbu