Kuvar

Kuvar se bavi pripremom raznih vrsta toplih i hladnih jela u ugostiteljskim objektima, obraćajući pritom pažnju da jela osim što moraju biti jako ukusna, moraju biti  i lepo dekorisana. Vrši izbor i pripremu namirnica, određuje način pripremanja (kuvanje, pečenje, prženje, i drugo), kao i serviranje jela.

Ovaj zanat naši učenici usvajaju kroz mnogo praktičnog rada u školskom kabinetu – savremenoj kuhinji snebdevenoj svim potrebnim uređajima, priborom i posuđem. Osim toga, učenici kulinarsko iskustvo stiču i na praksi u ugostiteljskim objektima.

Školovanje za kuvara traje tri godine.

Prvi razred

  • Srpski jezik i književnost
  • Strani jezik
  • Fizičko vaspitanje
  • Matematika
  • Računarstvo i informatika
  • Hemija
  • Geografija
  • Zdravstvena kultura
  • Osnove turizma i ugostiteljstva
  • Kuvarstvo
  • Ishrana
  • Profesionalna praksa
  • Izborni predmet

Drugi razred

  • Srpski jezik i književnost
  • Strani jezik
  • Muzička kultura
  • Likovna kultura
  • Fizičko vaspitanje
  • Matematika
  • Ekologija i zaštita životne sredine
  • Kuvarstvo
  • Ekonomika turističkih i ugostiteljskih preduzeća
  • Turistička geografija
  • Profesionalna praksa
  • Izborni predmet

Treći razred

  • Srpski jezik i književnost
  • Fizičko vaspitanje
  • Matematika
  • Istorija
  • Sociologija sa pravima građana
  • Kuvarstvo
  • Nacionalne kuhinje
  • Osnove usluživanja
  • Preduzetništvo
  • Psihologija u turizmu i ugostiteljstvu
  • Izborni predmet