Turistički tehničar

Turistički tehničar je četvorogodišnji obrazovni profil u okviru kojeg se nastava odvija prema utvrđenom planu i programu Ministarstva prosvete.

Stručnim predmetima, čiji broj raste tokom školovanja, učenici stiču primenljiva znanja koja imaju priliku da uvežbavaju i realizuju na praktičnoj nastavi. Saradnjom sa turističkim agencijama i hotelima omogućavamo našim učenicima da svoja znanja upotpune kvalitetnim praktičnim radom u stvarnom poslovnom okruženju.

Uspešnim savladavanjem opšteobrazovnih predmeta među kojima su i dva strana jezika naši učenici stiču dovoljno široko opšte obrazovanje čime im se otvaraju mogućnosti daljeg školovanje na bilo kom državnom ili privatnom fakultetu.

Rad u turizmu zvuči kao ispunjenje sna za svakog ko voli putovanja i avanture, kao i istraživanje novih destinacija.

Ako razmišljaš o školovanju za turističkog tehničara, sigurno te zanima šta možeš da radiš nakon što završiš srednju školu, pa i studije.

Izvor: Freepic

Nakon završenog smera Turistički tehničar, najčešći sledeći korak je praksa ili prvi posao u turističkoj agenciji. Da bi postao turistički vodič, potrebno je da polažeš ispit i dobiješ licencu.

Oni koji nastave školovanje u turizmu ili ugostiteljstvu (što je takođe čest izbor) mogu da očekuju i zaposlenje na višoj poziciji ili rad u ugostiteljskim objektima i hotelima.

Posao u turističkoj agenciji zapravo je kancelarijski posao, ali nije nimalo dosadan. Obuhvata sastavljanje aranžmana, formiranje cene, komunikaciju sa klijentima, oglašavanje… Sve zavisi od toga na kojoj poziciji radiš. Za one koji vole rad sa ljudima, posao u turističkoj agenciji biće interesantan i dinamičan. Ovo je svakako i odgovoran posao, jer je potrebno pobrinuti se za sve detalje kako bi nečiji odmor ili putovanje bilo koje vrste prošao u najboljem redu. Za neke, može da bude čak i stresan ako nešto pođe naopako, pa je odgovornost na njima. S druge strane, može da bude i ispunjavajuć kada su klijenti zadovoljni nakon putovanja i rado vam se vraćaju.

Posao turističkog vodiča mnogima zvuči interesantnije od rada u agenciji. Turistički vodič putuje, obilazi interesantne destinacije, poznaje znamenitosti, istoriju i kulturu gradova koji su najčešća turistička atrakcija.

Izvor: Freepic

Kada je reč o vikend obilasku i razgledanju znamenitosti, turisti iz Srbije najčešće su zainteresovani za prelepe evropske gradove, do kojih nije teško doći i ne košta mnogo. To su Budimpešta, Beč, Venecija, Rim, Istanbul. Ovi gradovi su prepuni znamenitosti, imaju bogatu istoriju i kulturu i pravo su uživanje za turiste, ali i za turističke vodiče.

Za ovaj posao, obavezno je poznavanje engleskog jezika, ali i nekog drugog rasprostranjenog jezika poput nemačkog ili španskog, pa i italijanskog, kako bi turistički vodič mogao da bez nesporazuma komunicira sa lokalcima.

Ovaj posao primamljiv je mladima, koji mogu sebi da priušte da ne budu kod kuće po nekoliko dana i nemaju fiksno radno vreme. Odličan je kao jedan od prvih poslova jer može dosta da se nauči i da se usavrši strani jezik.

Interesantna opcija je i posao lokalnog turističkog vodiča. Turizam se širi i u našoj zemlji, pa sve više stranaca dolazi prvenstveno u Beograd i Novi Sad, privučeni njihovim znamenitostima, kulturom, ali i bogatim noćnim životom.

Turizam je grana od koje se očekuje da se još više širi i da se u istu ulaže. Ako ti deluje zanimljivo, najbolji način da dođeš do ovog posla je da u srednjoj školi izabereš smer turistički tehničar.

Učenici smera turistički tehničar koji su maturirali 2022. god. u Ekonomskoj školi

Prvi razred

Srpski jezik i
književnost
3
Engleski jezik2
Fizičko vaspitanje2
Matematika2
Računarstvo i informatika2
Istorija2
Geografija1
Hemija2
Ekologija i zaštita životne sredine2
Likovna kultura1
Drugi strani jezik2
Osnovi turizma i ugostiteljstva2
Poslovna korespondencija2
Agencijsko i hotelijersko poslov.2+4
Građansko/ verska1

Drugi razred

Srpski jezik i
književnost
3
Engleski jezik2
Fizičko vaspitanje2
Matematika2
Istorija2
Geografija2
Fizika2
Drugi strani jezik2
Agencijsko i hotelijersko poslov.2+6
Ekonomika i organizacija preduzeća2
Poslovna informatika2
Psihologija u turizmu i ugostiteljstvu2
Građansko/ verska1

Treći razred

Srpski jezik i
književnost
3
Engleski jezik2
Fizičko vaspitanje2
Matematika2
Drugi strani jezik2
Agencijsko i hotelijersko poslov.4+6
Turistička geografija2
Istorija umetnosti2
Marketing u turizmu i ugostiteljstvu2
Statistika2
Izborni predmet2
Građansko/ verska1

Četvrti razred

Srpski jezik i
književnost
3
Engleski jezik2
Fizičko vaspitanje2
Matematika2
Sociologija sa pravima građana2
Drugi strani jezik2
Agencijsko i hotelijersko poslov.4+6
Turistička geografija2
Istorija umetnosti2
Preduzetništvo2
Izborni predmet2
Građansko/ verska1